Antalya Cümbüş Kursu

tarafından Artistik

Antalya cümbüş kursu. Cümbüş öğrenmek isteyen kişiler doğal olarak birçok konuyu merak ediyor ve belli aramalar yapıyor. Bunlardan birkaçı aşağıdaki gibidir.

Antalya cümbüş kursu nerede bulabilirimAntalya cümbüş dersleriAntalya kurs merkeziAntalya cümbü kursu fiyatları, Antalya cümbüş dersi fiyatları ve cümbüş nedir oluyor. Bu içeriğimizde olabildiğince  hepsine cevap vermeye çalışacağız. Antalya cümbüş dersleri ve cümbüş fiyatları hakkında merak ettiğiniz her konuyu sorabilirsiniz.

Antalya Cümbüş Kursu | Cümbüş, Türk enstrümanlarında yeni keşfedilen ve geliştirilen bir enstrümandır. Üsküp doğumlu Zeynel Abidin tarafından icat edilen Cümbüş, farklı tonu ve diğer özellikleriyle ülkemiz müzik kültürüne büyük katkı sağlamıştır. Alüminyum gövde ve ahşap kulptan oluşan bu yaylı çalgı, telleri değiştirilerek farklı müzik aletlerine dönüştürülebilir. Bu müzik aletinin babası M. Kemal Atatürk’tür. Zeynel Abidin’in paşa ile tanışmasından esinlenerek, kamışının kendisine neşe saçmasından ilham alan Atatürk, bu ismi bu müzik aletine uygun bulmuştur.

Cümbüş Çeşitleri

antalya cümbüş

Cümbüş (Cümbüş veya Cümbüş), alüminyum gövdeli ve deri ses tablasına sahip telli bir sazdır. Yapımcısının Zeynel Abidin Cümbüş’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği soyadını taşımaktadır. Zeynel Abidin Cümbüş bu enstrümanı 1930’larda geliştirdi. Aslında “cümbüş” Türkçe’de eğlence ve şenlik anlamına geliyor.

Standart bir cümbüş gördüğünüzde Amerikan banjo gibi göründüğünü hatta ses çıkardığını fark edeceksiniz. Tüm cümbüş türleri metalik bir tını oluşturur. Standart cümbüş dışında, sazbüş denilen yayla çalınan uzun boyunlu cümbüşü de piyasada çokça mevcuttur. Cümbüş kategorisi altında ceviz ve akçaağaç gövdeli, elektrikli cümbüş, curalı, uzun boyunlu sazbüş ve cümbüş ukuleleli cümbüşü de fark edeceksiniz.

Web sitemiz üzerinden Antalya’daki mağazamızı ziyaret etmekten veya kataloğumuzdaki cümbüş çeşitlerini incelemekten çekinmeyin. Burada sizin için doğru cümbüşü en iyi fiyata bulacağınıza inanıyoruz. Cümbüş aldıktan sonra tamamı profesyonellerden oluşan Antalya cümbüş Kursu için kayıt yaptırabilir kısa sürede cümbüş çalmayı öğrenebilirsiniz.

Yukarıda anlatıldığı gibi tüm telli çalgılardan farklı olan Cümbüşün kendine özgü bir sesi vardır. Yapısal olarak ud ve tambura benzer ve metalik gövdelidir. Mızrapla da çalınır. Göğüs tahtasının üzeri deri ile kaplanmıştır. Kelime anlamı olarak neşe ve eğlence olarak özetlenebilir.

Cümbüş nedir? Akla metal gövdeli ve uzun ahşap saplı bir müzik aleti geliyor. Düşük maliyetli ve kolay taşınabilir bir yapıya sahip olması avantajları arasındadır. Kulp değişikliğinin olması onu farklı şekillerde kullanmaya zorlar.

Tarihine bakıldığında hak ettiği yerde olmayan bir yaylı çalgı olarak görülen Cümbüş, farklı müzikler için de uygundur. Bu eşsiz müzik aleti bugün bazı meraklılar tarafından talep edilmektedir. Öğrenmesi kolay ve çalması keyifli olan müzik aleti, yaylı çalgılar arasında yerini almıştır. Antalya Cümbüş kursu ile bu egzotik müzikle siz de hemen tanışın.

Cümbüş Türleri

antalya cümbüş

Sapın değişmesi, Cümbüşün farklı olmasına neden olacaktır. Bu nedenle, farklı sesler ve akorlar ile çeşitli Cümbüş türleri oluşturulabilir ve işlenebilir.

  1. Standart Cümbüş; Perdesiz, uda gibi ayarlanmış.
  2. Cura Cümbüş; Uzun bir sapa sahiptir ve ciltleme şeklinde ayarlanmıştır.
  3. Davul Cümbüşü; oldukça uzun ve tanbur gibi akortlu.
  4. Bahar Tanbur Cümbüş; yayla oynanan tiptir.
  5. Gitar Cümbüşü; bir gitar gibi perdelendi ve akort edildi.
  6. Mando Cümbüş; perdeler mandolin şeklinde ayarlanmış söylentilerdir.
  7. Harmonik Cümbüş; Ahşap gövdeye sahiptir.

Bu farklı saplar sayesinde birçok müzik türünde istenilen şekilde, benzersiz bir şekilde kullanmak mümkündür. Bu kadar avantajları olmasına rağmen Türk müziğinde hak ettiği yeri alamamıştır. Çoğunlukla halk çalgısı olarak kullanılmıştır. Belki de o dönemlerde Türk müziğinin daha ağır ve müzikal olarak daha baskın olması, Cümbüş çalgısının talep görmesine neden oldu.

Tanbur ve Cümbüş Arasındaki Farklar

antalya cümbüş

Türk telli çalgılar arasında yer alan gümbür, müzikte pek kullanılmamakla birlikte genel olarak bazı eserlerde oldukça etkili olmayı başarmıştır. Ancak Tanbur ve Cümbüş arasındaki ses farklılıkları onları önemli ölçüde ayırdı. Tanbur daha çok ud benzeri ses verir. Cümbüş ise metal gövdesi sayesinde daha canlı ve rezonans veren bir ses verir. Cümbüş, uzun bir kulpla tanbur benzeri bir ses elde edebilmesine rağmen tanbur sesini direkt olarak vermez

Kulp ve vücut farklılıkları çalma, ses ve tını açısından ciddi farklılıklar yaratır. Cümbüşün metal gövdesi benzersiz bir sese sahiptir. Daha sert ve ud benzeri bir sese sahip olan Tanbur, müzikte daha çok tercih edildi.

 Belki o günün şartlarında, müziğin daha saraya özgü yapısı ve meyhanelerde halk arasında Cümbüşün varlığı, Cümbüşün değerini belirlemiş olabilir. Müzikte daha karmaşık ve etkili bir kullanım sunarken, Cümbüş bu anlamda biraz daha alt bir sınıfa hitap etti.

You may also like

Yorum bırakın

meb-2019-logo-DA0DCBBD3F-seeklogo.com

ÖZEL EZGİCAN SANAT MERKEZİ KURSU

Copyright @2021 – Ezgican Sanat Merkezi / Ezgican Müzik

Sohbeti Başlat
Bir Mesaj Yazmak İçin TIKLAYIN
Merhaba,
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Hemen Ara